Senarai iPhone Yang Support iOS 14

Produk dari Apple memang terkenal dengan sokongan kemaskini yang terbaik. Contohnya, iPhone 6 yang mula dikeluarkan pada 5 tahun lepas pun masih lagi menerima kemaskini iOs 14. Baguskan. Berbaloi untuk beli iPhone kan ūüôā

Berikut adalah senarai iPhone yang support ios 14

iphone yang support ios 14

  • iPhone 12 (Akan datang)
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone¬†XS
  • iPhone¬†XS¬†Max
  • iPhone¬†XR
  • iPhone¬†X
  • iPhone¬†8
  • iPhone¬†8¬†Plus
  • iPhone¬†7
  • iPhone¬†7¬†Plus
  • iPhone¬†6s
  • iPhone¬†6s¬†Plus
  • iPhone SE (1st Gen)
  • iPhone SE (2nd Gen)
  • iPod touch (Generasi ke- 7)

 

iPhone 12, Keluar pada Tahun 2020

Yang sedang menunggu iPhone 12, apa kata korang tengok-tengok dulu gambar di bawah ini. Mungkin boleh jadi pemangkin untuk bekerja keras lagi? hehe

Cara Kira DSR – Debt Service Ratio

Sebelum anda membuat pengiraan Debt Service Ratio (DSR), apa kata anda fahami serba sedikit tentang DSR terlebih dahulu. 

Kalkulator DSR ada di bawah artikel ini atau boleh download apps di sini: iKira Kalkulator (Android) atau iKira (iOS) 

Apa itu DSR?

DSR adalah peratusan jumlah komitmen hutang setiap bulan yang dibandingkan dengan pendapatan. DSR ini ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Continue reading “Cara Kira DSR – Debt Service Ratio”

Pengalaman Beli Rumah Subsale

Setelah sekian lama, hari ini baru min berkesempatan nak share Pengalaman Beli Rumah Subsale atau juga dipanggil rumah second hand.

Orang kata beli rumah subsale mudah, tapi bagi pengalaman min sendiri, ianya bukan semudah ABC. Banyak halangan perlu ditempuhi. 

Yang paling leceh sekali, nak kena selalu follow up dengan Ejen dan Laywer (Bank dan SPA). Kalau tak follow up, memang lagi lama la gamaknya. Continue reading “Pengalaman Beli Rumah Subsale”