Vinyl Flooring Murah & Berkualiti

Kalau korang sedang mencari vinyl flooring murah dan berkualiti, min rekemen korang beli dekat Lazada dengan supplier ini: IDECOMALAYSIA

Vinyl Murah & Berkualiti

Min dah beli, amat berpuas hati. Senang sahaja pasang sebab vinyl ini sudah ada gam. Buka dan tampal sahaja. Yang penting perlu sabar semasa memasang vinyl ini. Continue reading “Vinyl Flooring Murah & Berkualiti”

Harga Pos Kereta ke Sabah & Sarawak

Kalau korang sedang mencari servis hantar kereta ke Sabah atau Sarawak, min nak rekemen satu syarikat di Port Klang, iaitu P8 Movers.

P8 Movers sangat berpengalaman dan mahir dengan selok belok dalam mengendalikan servis penghantaran kereta ke Sabah dan Sarawak. Jadi berurusan dengan mereka lebih mudah dan lancar. Continue reading “Harga Pos Kereta ke Sabah & Sarawak”

Harga Proton X50 – Gambar, Spesifikasi & Warna Pilihan

Sebelum ini, proton hadir dengan X70, sambutan amat tinggi sekali. Kini proton buat pengeluaran SUV X50 yang akan dilancarkan tidak lama lagi. Harga Proton X50 ada dibawah. 

Berikut adalah gambar rasmi Proton X50 yang dikeluarkan oleh pihak proton di Facebook Proton Cars. Continue reading “Harga Proton X50 – Gambar, Spesifikasi & Warna Pilihan”

Cara Masak Pulut Pagi Paling Sedap

Hari ini, min nak kongsikan cara masak pulut pagi paling sedap. Kalau nak pulut pagi yang sedap, korang kena masak secara mengukus. 

Bahan-bahan:

  1. Pulut (Boleh agak sendiri berapa banyak nak makan)
    Setakat ini, min rekemen korang beli pulut ini. Sedap! Boleh cari dekat Lazada.
    Beli di Lazada
  2. Kelapa Parut
  3. Garam
  4. Gula Melaka ( Guna gula melaka asli – Yang dibuat dari nira). Gula melaka min guna yang ini, beli dekat pasar. Tak pasti kat mana yang ada jual. Nak cari jenama lain pun boleh, asalkan yang asli, baru sedap.
  5. Daun Pandan ( Bagi bau wangi )

Continue reading “Cara Masak Pulut Pagi Paling Sedap”

Cara Main Saham Sendiri

Untuk korang yang berjinak-jinak dengan saham, semestinya banyak benda perlu cari dan belajar. Jadi, bagi memudahkan korang, min ringkaskan cara main saham khas untuk newbie atau orang baru.

Cara Main Saham
Design: Freepick.com

Kandungan Artikel

  1. Cari Broker Saham
  2. Buka Akaun CDS
  3. Modal Main Saham
  4. Kos Sampingan Saham
  5. Analisa & Teknikal Saham
  6. Selamat Melabur Saham

1. Cari Broker Saham

Senarai broker saham boleh semak di website Bursa Malaysia. Untuk muslim, boleh ambil dengan broker patuh syariah. Berikut adalah senarai broker yang patuh syariah: 

  • Affin Hwang Investment Bank Berhad¬†
  • AmInvestment Bank Berhad¬†
  • BIMB Securities Sdn Bhd¬†
  • CGS-CIMB Securities Sdn Bhd¬†
  • Hong Leong Investment Bank¬†
  • Inter-Pacific Securities Sdn Bhd¬†
  • Kenanga Investment Bank Berhad¬†
  • Malacca Securities Sdn Bhd¬†
  • Maybank Investment Bank Berhad
  • MIDF Amanah Investment Bank Berhad¬†
  • Public Investment Bank Berhad¬†
  • RHB Investment Bank Berhad¬†
  • TA Securities Holdings Berhad
  • UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd
  • KAF Equities Sdn Bhd¬†

Selain patuh syariah, ciri lain korang boleh pilih adalah broker yang boleh trade saham secara online dan juga yuran yang dikenakan adalah rendah.

Min rekemen, berdasarkan pengamatan dan pembacaan, paling rendah yuran broker adalah Malacca Securities Sdn Bhd atau lebih dikenali sebagai Mplus. Tapi min sendiri ambil dengan broker Maybank Investment Bank Berhad.

2. Buka Akaun CDS

Sudah tahu broker mana yang berkenan, korang boleh teruskan dengan membuka akaun CDS. Mplus boleh daftar online di website mereka. Daftar CDS dengan Mplus. Proses daftar boleh rujuk di website tersebut.

Untuk Maybank Investment, boleh daftar di Dataran Maybank KL. Dokumen yang perlu bawa adalah:

  • Salinan IC
  • Slip Gaji Terkini / Bank Statement
  • Duit RM10

Kebiasaanya, proses pengesahan dan pembukaan akaun mengambil masa seminggu. Kadang-kadang boleh siap awal.

Bila sudah siap, biasanya remiser akan ajar serba sedikit untuk lakukan jual beli saham. 

3. Modal Main Saham

Modal Fasa 1:

Bermodalkan RM100, korang cuba-cuba dulu. Macam sesi suai kenal dengan saham sahaja. Tahu cara jual dan beli saham.

Contohnya, cari harga saham 50 sen seunit. Jadi kos beli saham secara kasar adalah RM50 sahaja. Jumlah keseluruhan termasuk kos sampingan adalah RM63.74 sahaja. 

Sampai satu tahap, korang terus jual saham tersebut sekadar untuk proses pembelajaran tentang jual saham.

Modal Fasa 2:

Modal main saham minimum paling terbaik adalah mengikut jumlah kadar minimum yuran broker yang dikenakan.

Contohnya, Maybank Investment, yuran broker adalah 0.042% atau minimum RM12. Jadi modal terbaik untuk labur saham RM3000.

Kenapa RM3000, bukan RM1000? sebabnya, kalau korang labur RM1000 pun tetap kena bayar yuran broker sebanyak RM12. Orang kata alang-alang nak melabur, gunakanlah sepenuhnya. 

Modal Fasa 3:

Bila sudah yakin, tambahlah modal yang diinginakan. 

Kesimpulan Modal Saham

Untuk orang baru dalam saham, korang boleh download apps iKira. Google Play @ Appstore .

cara main saham sendiri

Apps ini memang mudah untuk korang buat anggaran modal mengikut harga seunit saham. Dari apps tersebut juga boleh tengok anggaran keuntungan bersih juga. 

4. Kos Sampingan Saham

  • Bayaran Broker (Brokerage Fee) – Kalau maybank caj 0.042% atau minimum RM12. Boleh semak yang lain-lain.
  • Bayaran Perlepasan (Clearing Fee) – Caj yang dikenakan oleh Bursa
  • Cukai Kerajaan (Gov Tax) – Cukai semasa 6%
  • Duti Setem – Caj dikenakan adalah RM1 setiap RM1000 pelaburan. Maksimum RM200 sahaja.

Nota: Guna apps iKira untuk mudah. Google Play @ Appstore

5. Analisa & Teknikal Saham

Ini terpulang kepada cara masing-masing. Boleh tengok analisa saham di web Bursamarketplace. Prestasi syarikat yang kita nak beli pun perlu tengok juga. Jika perlu belajar, cari mentor atau masuk kelas berbayar. 

6. Selamat Melabur Saham

Secara teori dan atas kertas, semua nampak wow tentang saham! Yang pasti perlu cuba baru tahu. Hati-hati dan selamat maju jaya dalam saham. 

 

 

 

Senarai iPhone Yang Support iOS 14

Produk dari Apple memang terkenal dengan sokongan kemaskini yang terbaik. Contohnya, iPhone 6 yang mula dikeluarkan pada 5 tahun lepas pun masih lagi menerima kemaskini iOs 14. Baguskan. Berbaloi untuk beli iPhone kan ūüôā

Berikut adalah senarai iPhone yang support ios 14

iphone yang support ios 14

  • iPhone 12 (Akan datang)
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone¬†XS
  • iPhone¬†XS¬†Max
  • iPhone¬†XR
  • iPhone¬†X
  • iPhone¬†8
  • iPhone¬†8¬†Plus
  • iPhone¬†7
  • iPhone¬†7¬†Plus
  • iPhone¬†6s
  • iPhone¬†6s¬†Plus
  • iPhone SE (1st Gen)
  • iPhone SE (2nd Gen)
  • iPod touch (Generasi ke- 7)

 

iPhone 12, Keluar pada Tahun 2020

Yang sedang menunggu iPhone 12, apa kata korang tengok-tengok dulu gambar di bawah ini. Mungkin boleh jadi pemangkin untuk bekerja keras lagi? hehe